Društvo

Priča o skamenjenom blavoru

foto: Bar info

Barani na društvenim mrežama danas su ostali zatečeni fotografijom koju je objavio arheolog Mladen Zagarčanin, a na kojoj je blavor ispružen na istočnom bedemu Starog grada Bara. Priča je, međutim, mnogo kompleksnija. I čudnija od uobičajene.

“U pitanju je nevjerovatna stvar. Pravo čudo. Tokom razgrađivanja zidova crkve Svete Katarine, iz rupe između kamenja virio je rep. Nakon što je kamenje razmanuto, nađen je od strane desetak radnika potpuno okamenjeni blavor. Nikome nije jasno kako i zašto, ali on izgleda kao prepariran. Okamenjenu životinju su ostavili na zidu, a sada je u mojoj kancelariji unutar Starog grada. Namjeravam da pozovem prirodnjake koji bi mi mogli odgovoriti kako se tijelo gmizavca ovako sačuvalo, do najmanjeg detalja. Naravno, oni koji znaju o blavorima, znaju i da ne može biti žut, i ne može da se leškari na leđima, a mi smo napravili baš takvu fotografiju da zaintrigiramo javnost ovim neobičnim otkrićem”, rekao je za Bar Info mr Mladen Zagarčanin, kustos Starog grada Bara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Moram ovo poći da vidim ovo je dobro za turiste.

stz
Gost
stz

nije pretekao hibernaciju i smrznuo se, nista neprirodno i cudno..

Ragnar
Gost
Ragnar

Prekinuo se od straha kad je Milacica vidio

tragikomedija
Gost
tragikomedija

dajte da ga kandidujemo za presjednika pa da mu se klanjamo i obozavamo ga ka mila

jovana
Gost
jovana

ma folira

AuthenticNichil
Gost
AuthenticNichil

Blavor je živ samo provodi zimu kao i vecina drugih zivotinja u stanju hibernacije. Kad vrijeme otopli ‘skamenjeni’ blavor ce poceti da daje znakove zivota i da se krece.

Sjever
Gost
Sjever

Moja pok. mama mi je pričala da je pok. ujaku smuk sputio noge. Uspio je da ga debelim kolcem otkači od nogu i iz straha ubio smuka. Dvije godine mu je skelet bio na grmenju , nije raspadao, pa je najverovatnije ovaj blavor od skorije uginuo, u kamenju, u takvom položaju.

Gost
Gost
Gost

QQ što priroda čini narode moj 😲🤓🙄

Send this to a friend