Ekonomija

Probijen tunel Mrke, početkom naredne godine još jedan

Radnici kompanije Bemax probili su jutros u 3.30 časova tunel Mrke na autoputu Bar-Boljare, dužine nešto više od 800 metara, što je prvi probijeni tunel na Sekciji 1 prioritetne dionice autoputa, saznaje CdM.

Ovo je četvrti probijeni tunel na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo. Prethodno su probijeni tuneli Klopot (sekcija 2), jedna cijev tunela Vilac (Sekcija 2) i Jabučki krš (sekcija 4).

Lijeva cijev tunela Mrke duga je 829 metara, dok je desna dužine 800 metara.

Proboj tunela počeo je u decembru prošle godine. Mrke su treći po redu tunel na potezu autoputa iz pravca Podgorice ka Kolašinu i iz ovog tunela izlaziće se na most Moračicu.

“Zadovoljni smo dinamikom radova na Sekciji 1. Nastavljamo sa intenzivnim radovima na preostala dva tunela na sekciji – tunelima Suka i Vežišnik. Mogu najaviti da nas već početkom sledeće godine, u prvim mjesecima, očekuje i probijanje tunela Suka“, saopštio je Duško Rondović, glavni inženjer na Sekciji 1.

Na autoputu Bar -Boljare, koji grade Kinezi i koji košta 809,6 miliona eura, planirana je gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Do ljeta će, kako saznajemo, biti probijeni svi tuneli na trasi.

<<<CdM na gradilištu: Moračica će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije<<<

Prije par dana kompanija Bemax počela je betoniranje gornje ploče prvog od 45 mostova na trasi ove dionice autoputa. Most Mrke će biti dug oko 300 metara i visok 35.

<<<Pogledajte trasu autoputa na Google mapi<<<

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača.

U ovom trenutku su završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

<<<Završeni svi stubovi najvećeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije<<<

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 km koliko je duga dionica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

Slađana Đukanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend