Ekonomija

Probijen tunel Mrke, početkom naredne godine još jedan

Radnici kompanije Bemax probili su jutros u 3.30 časova tunel Mrke na autoputu Bar-Boljare, dužine nešto više od 800 metara, što je prvi probijeni tunel na Sekciji 1 prioritetne dionice autoputa, saznaje CdM.

Ovo je četvrti probijeni tunel na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo. Prethodno su probijeni tuneli Klopot (sekcija 2), jedna cijev tunela Vilac (Sekcija 2) i Jabučki krš (sekcija 4).

Lijeva cijev tunela Mrke duga je 829 metara, dok je desna dužine 800 metara.

Proboj tunela počeo je u decembru prošle godine. Mrke su treći po redu tunel na potezu autoputa iz pravca Podgorice ka Kolašinu i iz ovog tunela izlaziće se na most Moračicu.

“Zadovoljni smo dinamikom radova na Sekciji 1. Nastavljamo sa intenzivnim radovima na preostala dva tunela na sekciji – tunelima Suka i Vežišnik. Mogu najaviti da nas već početkom sledeće godine, u prvim mjesecima, očekuje i probijanje tunela Suka“, saopštio je Duško Rondović, glavni inženjer na Sekciji 1.

Na autoputu Bar -Boljare, koji grade Kinezi i koji košta 809,6 miliona eura, planirana je gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Do ljeta će, kako saznajemo, biti probijeni svi tuneli na trasi.

<<<CdM na gradilištu: Moračica će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije<<<

Prije par dana kompanija Bemax počela je betoniranje gornje ploče prvog od 45 mostova na trasi ove dionice autoputa. Most Mrke će biti dug oko 300 metara i visok 35.

<<<Pogledajte trasu autoputa na Google mapi<<<

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača.

U ovom trenutku su završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

<<<Završeni svi stubovi najvećeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije<<<

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 km koliko je duga dionica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan
Gost
Jovan

Pa dobro vidi se da nijesu falili 5metara kao dondo Savo Parača (onaj kod Brajića)sa svom prof.dr. titulama one Injženjerle,ali bogami 2 metra najmanje jesu…ko želi pogledat neka ocijeni.Njemci su napravili prugu od Berlina do Minkena (đekna)sa 15stak tunela og po 8-9 kilometara a naši bi to bolje jerbo bi od jednog odma imali dva..ono kao Mujo.Gospodo problem je taj… Više »

Nemas pojma
Gost
Nemas pojma

Ahahahhahah
Otkud ti ideja da su promašili 2m? 😀 Tunel je probijen iz niđe u niđe, normalno je da ovako izgleda. Šta očekuješ? Da na zavrsetku probijanja bude sa komplet isrctanim asfaltom i uradjenom rasvjetom??? 😀 😀 😀

Vukovic M.
Gost
Vukovic M.

Samo da ujace to da se ne srusi da pogine neko neduzzan..ovo je krecnjak tajj se kamen drobi

Nemas pojma
Gost
Nemas pojma

Pa svaka se građevina pravi shodno rezultatima geoloških ispitivanja. Znaju kroz kakvu stijenu grade, pa je tako i proračunato i rađeno.

Habla
Gost
Habla

aj ne drobi…

Pedja
Gost
Pedja

Bravo momci. Čestitam.

Prcko
Gost
Prcko

Kad se pušti u rad, taj će dan biti serija srčanih udara, toliko će da pate mrzitelji svega dobroga 😢

Shade
Gost
Shade

Treba tim mrziteljima zabranit vožnju autoputem kad se otvori ili da ne butemo toliko isključivi, omogućiti im da se voze tuda ali da plaćaju duplo veću putarinu 🙂

Saša
Gost
Saša

Svaka čast! Sa srećom!

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Biba struja svidja mi se tvoja boja kože oralno svijetla 👍🍁🌍

vaki
Gost
vaki

Svaka čast Milo ,da nije tebe ni auto puta nebi bilo 💪💪💪🙏🙏🙏😊😊😊

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!

Donja Morača
Gost
Donja Morača

A đe danas opet o auto putu. A još se od sinoć nijesu opravili.

Dusko Buki
Gost
Dusko Buki

Odmori Raso

Maks
Gost
Maks

Svaka cast

Send this to a friend