Ekonomija

Probijen tunel Mrke, početkom naredne godine još jedan

Radnici kompanije Bemax probili su jutros u 3.30 časova tunel Mrke na autoputu Bar-Boljare, dužine nešto više od 800 metara, što je prvi probijeni tunel na Sekciji 1 prioritetne dionice autoputa, saznaje CdM.

Ovo je četvrti probijeni tunel na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo. Prethodno su probijeni tuneli Klopot (sekcija 2), jedna cijev tunela Vilac (Sekcija 2) i Jabučki krš (sekcija 4).

Lijeva cijev tunela Mrke duga je 829 metara, dok je desna dužine 800 metara.

Proboj tunela počeo je u decembru prošle godine. Mrke su treći po redu tunel na potezu autoputa iz pravca Podgorice ka Kolašinu i iz ovog tunela izlaziće se na most Moračicu.

“Zadovoljni smo dinamikom radova na Sekciji 1. Nastavljamo sa intenzivnim radovima na preostala dva tunela na sekciji – tunelima Suka i Vežišnik. Mogu najaviti da nas već početkom sledeće godine, u prvim mjesecima, očekuje i probijanje tunela Suka“, saopštio je Duško Rondović, glavni inženjer na Sekciji 1.

Na autoputu Bar -Boljare, koji grade Kinezi i koji košta 809,6 miliona eura, planirana je gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Do ljeta će, kako saznajemo, biti probijeni svi tuneli na trasi.

<<<CdM na gradilištu: Moračica će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije<<<

Prije par dana kompanija Bemax počela je betoniranje gornje ploče prvog od 45 mostova na trasi ove dionice autoputa. Most Mrke će biti dug oko 300 metara i visok 35.

<<<Pogledajte trasu autoputa na Google mapi<<<

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača.

U ovom trenutku su završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

<<<Završeni svi stubovi najvećeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije<<<

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 km koliko je duga dionica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

Slađana Đukanović

Send this to a friend