Politika Četvrtak, 25.11.2021.

Deset do Osam – Hoće li Dritan Biti Premijer?

Dobro jutro!

Juče se oglasio Nik Đeljošaj i podgrijao glasine o Dritanu kao premijeru, a DF postaje sve nervozniji. Pored toga, Eskobar sve otvorenije zagovara Otvoreni Balkan. Profesori i studenti su uz podršku velikog broja građana protestovali na Cetinju. Milan Knežević je bio ljut što ga je premijer iskulirao. To su najvažnije vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Hoće li Dritan biti premijer?

Nik Đeljošaj se oglasio juče i rekao da je za to da Dritan Abazović bude premijer, a da vladu čine URA i manjine, bez učešća DPS-a. On je rekao da je ta razmišljanja podijelio i sa međunarodnim predstavnicima i da je to rješenje za izlazak iz političke krize i ubrzavanje puta ka EU.

Ovo je nešto o čemu se odavno nagađa, nekad glasnije, a nekad tiše razgovara po glavolomnim sastancima sa svim domaćim i stranim zainteresovanim stranama u Podgorici. Očekuje se da URA napravi odlučujući korak i da isprati DF i Demokrate iz vlade. Da bi se umirila srpska strana u vladi bi ostao Spajić i još možda jedan ministar u ulozi eksperta, a manjinsku podršku bi obezbjedio DPS. U vladu bi eventualno ušli i SDP i SD.

Često se može čuti po kuloarima, a vidjeli smo i u DF-u bliskim medijima, je da je ovo gotova i dogovorena stvar, ja sam veoma skeptičan, najviše zbog poruka samog Abazovića, koji, ako planira da uradi to što je navodno obećao na mnogim adresama, slabo išta radi da pripremi javnost za takav potez. Svaki njegov javni nastup, pa i ovaj posljednji, koristi da umiri i privoli DF iznalaženju rješenja koje bi zadržalo status quo.

Da skratim, ne vjerujem u namjeru, sposobnost i hrabrost Dritana Abazovića da napravi hrabar i odlučan potez i očisti vladu od ekstrema i vrati Crnu Goru na stabilan put ka EU. Volio bih da se varam, ali mislim da je puno mačku goveđa glava i da Abazović nema kapacitete za toliku odgovornost.

DF je davno otpisan kao konstruktivan partner, i on je odigrao svoju ulogu u slabljenju moći DPS-a. Demokrate sa druge strane, tipično crnogorski se drže svoje loše procjene i odluke da stanu uz DF u ljuljanju ove vlade kako bi se dodvorili desničarskom biračkom tijelu koje ih najviše podržava. Zato sada osvetnički i ozlojeđeno napadaju Abazovića u svojim nastupima. Umjesto da se okrenu sebi.

Možda ipak Open Balkan?

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da inicijativa Otvoreni Balkan ne može da uspije ukoliko nije uključeno svih šest zemalja Zapadnog Balkana i da je podrška SAD inicijativi uslovljena jednakom prilikom da svi učestvuju i time da ona ne bude prepreka evrointegraciji regiona.

Mislim da Crna Gora treba da realno i studiozno pristupi ovome pitanju. EU u doglednoj budućnosti nije spremna za nova proširenja, i to svima treba da nam je jasno. Brisel je otvoren i posvećen tome, ali nacionalne vlade nisu. Sve dok je EU koncipirana tako da nacionalne vlade daju zadnju riječ, mi moramo shvatiti da je glas iz Brisela sekundaran i manje važan. Zato Otvoreni Balkan treba da prihvatimo kao realnu mogućnost i da zbog toga razumijemo da bi nam eventualni ulazak BiH tamo prije nas, značajno otežao pregovaračku poziciju. Crna Gora mora da zna šta može i šta hoće da dobije od toga ako se bude ulazilo tamo, i da sebe naravno zaštiti od predatorskih namjera iz Srbije.

Kako je premijer iskulirao Milana Kneževića

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nijesu došli na zakazano kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu u vezi sa aktivnostima Uprave policije u noći između 4. i 5. septembra na Cetinju.

Krivokapić je istakao da odluka o saslušanju nije utemeljena ni na Ustavu, ni zakonu, ni poslovniku Skupštine, pa ga ni na koji način ne obavezuje.

“Neću se odazvati na Vaš poziv na kontrolno saslušanje”, poručio je premijer.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je poručio da će doći na sjednicu, ukoliko dođe i premijer. Pošto je u saznanju da Krivokapić neće prisustvovati, nije došao.

Kako je tekla sjednica i kako su poslanici reagovali na ponašanje premijera možete pročitati ovdje.

Protest FCJK na Cetinju: O jadu ćemo vas zabavit

Juče se održao protest zaposlenih o studenata FCJK uz podršku brojnih građana, ispred zdanja bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju. Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić pozvana je da se okane pritiska na FCJK i izvrši obaveze prema fakultetu, jer će u suprotnom, doći do još masovnijeg protesta u Podgorici. Ko su bili govornici i što su imali da poruče možete pročitati ovdje.

Nova reklama Buksovaca

Crna Gora je obezbijedila uslove za zaštitu potrošača koji važe i u Evropskoj uniji.

Važan mehanizam zaštite je Centralni informacioni sistem za zaštitu potrošača (CISZP), odnosno novi veb sajt potrosac.me preko kojeg građani Crne Gore mogu da se informišu o svojim potrošačkim pravima i pošalju žalbu u slučaju povrede tih prava.

Kampanju oko promocije ovog mehanizma otpočeli su Buksovi spotom.

Otkazi za nevakcinisane u RTCG?

Generalni direktor Javnog servisa RTCG Boris Raonić obavijestio je zaposlene u toj medijskoj kući da, ukoliko bude uvedena obavezna kovid potvrda oni koji nisu vakcinisani neće moći ući u tu ustanovu i odsutstvo će im, u tom slučaju, biti neplaćeno, čime rizikuju i radni angažman.

 

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

 

Iskreno vaš,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Serdar
Gost
Serdar

Proći će kao pozitivna!

Serdar
Gost
Serdar

A vi mislite dace dvesta hiljada ljudi koji su glasali DF I Demokrate mirno to da gleda kako im prekrajaju izbornu pobjedu???! I to je kraj URe ako to uradi!!

Mitar
Gost
Mitar

“Crna Gora mora da zna šta može i šta hoće da dobije od toga ako se bude ulazilo tamo, i da sebe naravno zaštiti od predatorskih namjera iz Srbije.” Jel? A pita li ga ko -KAKO to da uradimo ako ste i vi na njihovoj strani???

Mina
Gost
Mina

Dritan je najbolji politicar u Crnoj Gori,to je ocigledno.

Lob
Gost
Lob

Ka u cup!

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e. Nesto me tvoje ime asocira na tvoju inteligenciju!

Laban
Gost
Laban

Nemam ništa protiv manjinske vlade sa UROM,ali Dritan nije za premijera.Neka bude i neko blizak njima,ali ne Dritan.

Mitar
Gost
Mitar

Aj zivota ti objasni to! Da glasas uru a dritanga da ne bude premijer? Zasto aj samo reci kad on predstavlja sve ono sto je ura!

Pele
Gost
Pele

Abazovicevo ponasanje je apsolutno opravdano, to je sve igra – taktika. Ne zeli da bude onaj koji je srusio ovu vladu a i da se ne zamjeri DF i Demokratama ranijih dogovora. Ovo je veoma mudro.

Aco
Gost
Aco

Ljubo, na dobrom si putu. Ni ja ne vjerujem da je Dritan spreman na ovaj zaokret, a najvise zbog mrznje prema DPS-u. Prije ce sa cetnicima valjat se u blatu i smorit ovaj narod nego pravit koalicije sa suverenistima.

Laban
Gost
Laban

Kada se uključe spoljni igrači jeste.Izglasašw li bez ikakve najave izmjene zakona o unutrašnjim poslovima,što znači da su imali dogovor mimo javnosti.

Ulcinjanin
Gost
Ulcinjanin

Bolje Zdravko da ostane onda

Mashan
Gost
Mashan

Ljuka neko premijer neko analiticar. To ti je zivot

Djomaa
Gost
Djomaa

@mashan, a neko ništa ka ti,a nađe za shodno da komentariše

Send this to a friend