Politika Četvrtak, 25.02.2021.

Deset do Osam – Otpor Malesije

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Otpor u Malesiji

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj oštro je protestovao protiv uvođenja novih mjera borbe protiv pandemije Korona virusa. Nakon što je izrekao svoj stav protiv zatvaranja ugostiteljskih objekata, ističući da mu nije jasno da se Tuzima izriču najstrožije mjere iako se nalaze u zelenoj zoni, tj. u prvoj, najmanje pogođenoj grupi gradova po zvaničnoj statistici Instituta za javno zdravlje. Zbog toga je Đeljošaj odlučio da se ne povinuje naređenju Podgorice i izdao je naredbu da se ugostiteljski objekti ne zatvaraju. Đeljošaj je pozvao premijera Zdravka Krivokapića i zamjenika mu Dritana Abazovića da dođu na razgovor u Tuzi, ali očigledno nije dobio odgovor. Bar ne od njih direktno. Umjesto odgovora stigla je vijest da je ODT Podgorica po službenoj dužnosti pokrenulo istragu protiv Đeljošaja zbog sumnje da je počinio krivično djelo “pozivanje na otpor”. Umjesto da gase požare, vladajući političari ih rasplamsavaju. Nakon ovoga je Đeljošaj na fejsbuku odgovorio da ga nije strah i poručio je Abazoviću da samo čeka da ga sretne. Podsjećamo da je ovo drugi albanski gradonačelnik protiv koga se pokreću postupci od strane novih vlasti. Prvi je bio Ljoro Nrekić iz Ulcinja zbog partijskog zapošljavanja.

Prosipanje Konatara

Juče je Pobjeda objavila a CDM prenio da je Vlada za novog direktora Nacionalne biblioteke predložila Vasilja Jovovića, istoričara sa istaknutim srpskim etno-nacionalističkim stavovima. Nakon burne reakcije javnosti, odluka je povučena i na mjesto je predložena Dragica Lompar, majka funkcionerke URA sa Cetinja, ali i žena sa neospornim iskustvom u tom poslu. Poslanik Miloš Konatar je pokušao da zamaskira ovaj manevar njih i kolega i širio je dezinformacije na tviteru da su Pobjeda i CDM prenijeli lažni vijest. Demantovao ga je prozvani kolega Raško Konjević koji mu je kao dokaz da je Jovović bio kandidat pokazao prijedlog odluke o njegovom imenovanju. Reakcije na tviteru na ovakvo prosipanje Konatara su bile urnebesne.

Parlamentarno saslušanje Abazovića i Vukšića

Na inicijativu poslanika Raška Konjevića, 10. marta će u parlamentu biti saslušan šef ANB-a Dejan Vukšić, a nakon toga i zamjenik premijera Dritan Abazović. Razlog za saslušanje je stanje u bezbjednosnom sektoru, i konkretno će se postavljati pitanja oko kontroverznih imenovanja u vojnoj i civilnoj bezbjednosti, kao i oko veza Dritana Abazovića sa Stevanom Simijanovićem. “Afera Simijanović” traži odgovore na veoma važna pitanja, i Pobjeda nastavlja da istražuje ulogu i sveprisutnost ovog partnera Ure u Crnoj Gori.

Lider Demokrata u Senatu: Agenti BIA u Vladi Crne Gore

Drugi čovjek Demokrata u Senatu (nakon potpredsjednice Haris koja predsjedava Senatom) senator Dik Durbin, dao je intervju Skala Radiju u kom je direktno optužio Srbiju i Rusiju da su preko Srpske pravoslavne crkve unosile gomilu novca u Crnu Goru kako bi je destabilizovale. A samim tim i EU i NATO. Osim novce Srbije se tu koristila i mrežom agenata BIA, od kojih su neki i u samoj Vladi, navodi se u intervjuu čiji video sadržaj treba da bude objavljen na Skala Radiju nakon autorizacije kako su naveli u tom mediju.

Produžetak mjera

Mi Budvani ostajemo u lokdaunu, što i nije loše jer se broj novozaraženih svakog dana smanjio za 70%. Lokalna uprava traži produženje mjera. Najstrožije mjere su sada produžene za Herceg Novi, a pooštrene za još jedan dio opština u Crnoj Gori. Sve o mjerama u narednom periodu možete pročitati ovdje.

Kraj diplomatske sage

Predsjednik Milo Đukanović je u skladu sa dogovorom sa vladom potpisao ukaz o opozivu za vladu spornih ambasadora i time je stavljena tačka na mučan i sraman period crnogorske diplomatije. Da je vlada bila taktičnija sve se to moglo završiti na manje traumatičan način. Kako su kolege iz CDM-a vidjele ovu cijelu sagu možete pročitati ovdje.

Razno

U Grahovu je na ne baš prijatan način dočekan ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, koji je vjerovatno u kampanji sa liderkom nesuđene liste “Ne damo Nikšić” obilazio teren. Mještani Grahova dočekali su ih sa uzvicima “izdajnici” i “idite odavde”.

Boško Jakšić je komentarisao najavu izmjena zakona o državljanstvu i u njoj vidio opasnost koju smo i mi konstatovali prije par dana.

To je to za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nagual
Gost
Nagual

Ko god udari na ustavni poredak Crne Gore treba najstrižije da odgovora.. i tu nema dileme

Ante G.
Gost
Ante G.

Kud ćeš većeg udara na Ustav od poklanjanja sakralne baštine Srbiji i vladanja s 40 poslanika i jednom građankom u skupštini.

Damir Bar
Gost
Damir Bar

Tačno tako. Umjesto da Srpska Pravoslavna Crkva da plaća porez, ona daje te pare Srbiji. Dokaz da je u našoj zemlji crkva jača od države. Nažalost.

rajo
Gost
rajo

Kakva fašizacija Crne Gore od navodno nezavisnih analitičara i novinara..Sramota…da li je to po ustavu?

Zakky
Gost
Zakky

@nagual. Tako nijesi pisao o ustavnom poretku za vrijeme prethodne vlasti. Sve ste cinjeli da ga urusite. A to i sad radite. Nije moja vlada.

Send this to a friend