Politika Srijeda, 02.06.2021.

Deset do Osam – Vlada Bez Budžeta i Podrške

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Vlada bez budžeta i podrške

Jun je mjesec i Crna Gora je, kako tvrdi poslanik Raško Konjević, posljednja zemlja u Evropi koja nema budžet. Trpi vršenje javnih usluga, trpi cijeli sistem državne uprave i sve kao da je pred kolapsom i to pred sami početak ljetnje sezone. Ministar Milojko Spajić urgira da se budžet donese, dok drugi ministri poput Aleksandra Stijovića od nervoze bacaju fascikle neuravnoteženo i neartikulisano vičući i vrijeđajući poljoprivredne proizvođače u skupštini. Grupa proizvođača mlijeka iz Danilovgrada poručila mu je da ih ne vrijeđa, ukoliko već ne može i ne zna kako da im pomogne. “Budžeta na vidiku nema, dodaju, a skoro svi radovi u polju su završeni sem kosidbe i žetve”, podsjetili su ga.

Ucjene DF-a

Poslije serija poruka da premijer i vlada u ovakvom sastavu nemaju podršku i povjerenje poslanika ZBCG koalicije, juče su  svi lideri ove koalicije (sem nosioca liste Krivokapića, ali i šefa PCG Marka Milačića) zatražili hitan sastanak kako bi se redefinisali odnosi unutar koalicije. Oni su direktno pozvali Uru i Demokrate da razgovaraju o budućnosti njihove saradnje.

“Odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom srušeni su osnovni principi naše koalicije. Time je premijer iznevjerio naše strpljenje i izgubio našu podršku, sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja,” poručili su iz DF-a.

Premijeru iz te koalicije jedino ostaje Milačićeva Prava Crna Gora, koja “ne želi da destabilizuje vladu”, kako su rekli.

Da li će i ovaj put sve riješiti par uhljebljenja ili će Krivokapić, Demokrate i URA ostati čvrsti u svojim stavovima, ostaje da se vidi.

Blokiranje Rezolucije o Srebrenici

Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode nije juče prihvatio Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Protiv su glasala četiri poslanika, tri za, a dva su bila uzdržana. Za ovo glasanje ključan je bio glas poslanika Demokrata Albina Ćemana, koji je ostao uzdržan. Zbog ovoga je žestoko kritokovan od strane Bošnjačke stranke.

Kadrovska pretumbavanja

Nakon spekulacija koje su se pojavile juče da je premijer Zdravko Krivokapić smijenio generalnog sekretara Vlade Boža Milonjića, Milonjić je televiziji Vijesti rekao da nije smijenjen, već da je od juče na odmoru. Ipak, kako je javila ta televizija, Milonjić bi mogao biti smijenjen po povratku sa odmora. Koji su razlozi otpuštanja još jednog člana vlade, možete pročitati ovdje.

Prvi let Air Montenegro

Prvi avion nove nacionalne kompanije Air Montenegro poletio je sa aerodroma u Podgorici. Avion je bio bez oznaka nove kompanije. Prvi putnici bili su reprezentativci Crne Gore u fudbalu koji su čarter letom odletjeli za Sarajevo. Prvi komercijalni let je 10. juna prema Beogradu, a Air Montenegro će krajem mjeseca letjeti i prema Banjoj Luci.

Andrijaševićeva nesposobnost introspekcije

Dekan FCJK Adnan Čirgić, žestoko je kritikovao nedavni tekst istoričara Živka Andrijaševića. Čirgić Andriješeviću zamjera to što ne može da preuzme odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo nego je prebacuje na druge. Takođe, zamjera mu i tumačenje situacije u kojoj se nalazimo, i dojučerašnje ćutanje na situaciju u zemlji.

Toliko za danas. Želimo vam ugodan dan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Barka
Gost
Barka

Sjajan intervju sinoc. Svakome sve jasno…

Lavanda
Gost
Lavanda

Odličan intervju sinoć.

Kadmo
Gost
Kadmo

Kako bez budžeta? Pa đe im je milijarda što su zajmili?

Sasa
Gost
Sasa

Pa kakva buducnost sa njima kad zive u proslosti optereceni svacim ,bez ijedne vizije…vlada,nema je..

Send this to a friend