Politika Četvrtak, 27.01.2021.

Deset do Osam – Zamjene na Univerzitetu

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro! Uključite se u našu grupu na vajberu klikom na ovaj link.

Bezbjednosne dileme

Nakon što je poslanik Raško Konjević postavio pitanja oko po njemu kontroverznim imenovanjima u OBD-u Ministarstva odbrane, i nakon što je njegove sumnje potvrdio i predsjednik Atlantskog Saveza Savo Kentera, oglasio se i donedavni ministar odbrane Predrag Bošković, koji je komentarišući za CDM, razriješio dilemu oko toga da li je to što Konjević govori tačno. Bošković je rekao da očekuje i reakciju NATO saveznika.

Otuda i čudi nemušti odgovor Ministarstva odbrane koje nije direktno odgovorilo na pitanje, ali je optužilo ove ljude gore za širenje dezinformacija nazivajući ih sve “političkim aktivistima”.

Konjević je za Dnevnik RTCG otkrio i da ga je novoimenovani šef OBD-a pozvao da se sastanu privatno, nakon Konjevićevog istupanja u javnost.

Dritan Abazović kao koordinator službi bezbjednosti, preuzeo je odgovornost za ova imenovanja, ističući da on apsolutno stoji iza njih. Podsjetićemo da je Abazović i za imenovanje Vukšića za šefa ANB-a rekao da je riječ o odličnom rješenju. Dobro je i ispravno što je ovako postupio, jer ćemo imati kome konkretno da postavimo pitanja ako se ispostavi da nam je bezbjednosni sistem kompromitovan.

Partijski univerzitet

Mnogi neće žaliti odlazak dosadašnjeg kadra koji je upravljao Univerzitetom Crne Gore, i niko nema sumnje u to da je univerzitet bio pod političkom kontrolom. Ipak, u tom i takvom sistemu dešavale su se smjene, a čelnici univerziteta nisu baš direktno bili aktivisti i funkcioneri DPS-a.

Ipak, činjenica da je na čelo univerziteta imenovana Rajka Glušica, funkcionerka URA i liderka te partije u Nikšiću, eksplicitan je primjer da možemo zaboraviti na bilo kakve principe i obećanja vlasti da ovo neće biti kontinuitet partitokratije. Profesorica Glušica  je nedavno u beogradskim medijima najavila obračun sa “jezičkim nacionalistima” direktno prijeteći Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Ipak, snimci i komentari na društvenim mrežama podsjetili su nas na neki raniji aktivizam profesorice Glušica, koji bi se njenim današnjim kriterijumima lako mogli nazvati nacionalizmom. Ali nova vlast, novi adeti. Interesantno je da profesorici Glušica ne smeta da je sa njom u UO izabran Vladimir Božović, koji se po dostupnim informacijama vodi kao izvršni direktor IN4S-a, nacionalističkog proKremaljskog portala, poznatog po širenju mržnje i dezinformacija.

Antikorupcija

Formiran je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije i u njega su izabrani Vanja Ćalović i Stevo Muk. Ćalović je bez sumnje svojim antikorupcionaškim aktivizmom i žrtvom zavrijedila ovo mjesto. Ona je bila i član skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije, sličnog tijela koje je skupština formirala 2010. godine. To joj nije smetalo da se ona i njena organizacija profilišu kao vodeći antikorupcionaški aktivisti u zemlji, čiji je rad imao veliki broj konkretnih rezultata.

Ono što je ipak činjenica je da u ovo novo tijelo niko sa sobom ne nosi zasluge i da će, ukoliko budu korišćeni od novih vlasti, primarno za političku borbu protiv dosadašnjih funkiconera, oni značajno promašiti ono što bi bio njihov najveći doprinos društvu, a to je prevencija i kontrola upravo onih koji su ih imenovali na funkcije.

Za početak bilo bi dobro na primjer da njihov kolega iz Savjeta, Dritan Abazović, razriješi dileme oko toga ko mu je nudio mito u iznosu od 21 miliona eura.

Vakcine

Dok Vlada ne umije da nas obavijesti oko toga kada će i da li će i koje će vakcine stići u Crnu Goru, i dok moli Vladu Srbije da im pomogne, naši ljudi se, po pisanju Nova.Rs, u Srbiji vakcinišu za 70 eura. Ipak to vladi ne smeta da iz najvjerovatnije političkih razloga odbije donaciju biznismena Petrosa Statisa, u iznosu od 10.000 vakcina.

On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa objasnio svoje motive za ovakav postupak.

לעולם לא עוד

Juče je obilježen Dan sjećanja an žrtve holokausta. Na ovu temu za CDM piše Ari Edelkopf, vrhovni rabin Crne Gore.

Toliko za danas. Sjutra se čitamo u isto vrijeme na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Lijepa hvala gospodine.Lijepo je jutro sa vama.Kratko ,jasno!

Brano
Gost
Brano

A Tuzilastvo izvidja da li Hrapovic odgovorio na email iz Poljske o namjerama da ako bude viska vakcina u Poljskoj da li smo zainteresovani, kad bude viska, a viska u Poljskoj ni EU nece biti. A nema izvidjaja u slucaju kada 10.000 vakcina spremno ceka, jos 40.000 rezervisano, ali se mimistarki ne svidja ponudjac, bi nekog ljepseg i okadjenog. U… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Od danas, svaka smrt ide na dusu, a i odgovornost, ministarke. Mozda je bas taj koji ce za 10tak dana umrijeti, mogao primiti juce jednu od ovih 10.000 vakcina, i tako nastaviti da zivi, radi i srecno docekuje unuke.

Send this to a friend