Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Hronika Korone

Situacija u zemlji je i dalje složena, brojevi nisu ni malo ohrabrujući. To je uticalo i na politički život, na odlaganje rasprave o vladi. Skupština pokazuje veliku zrelost i želju za konsenzusom. U tom duhu je i postignut dogovor o izmjenama poslovnika koji bi omogućio nesmetan rad u toku pandemije.

CDM je razgovarao sa javnim ličnostima o tome da li će se vakcinisati kada vakcina bude dostupna. Ovo je veoma važno, najviše zbog velikog nepovjerenja i dezinformacija kada su vakcine u pitanju.

Korona odlaže i nastavak suđenja za državni udar. Proces donošenja pravosnažne presude značajno će uticati na politička dešavanja u zemlji, jer su neki od osuđenih u prvostepenom postupku ljudi od kojih zavisi nova većina.

Formiranje vlade i ostali sukobi unutar nove većine

DF vs. crkva

Medojević i dalje troluje na društvenim mrežama i pravi probleme kolegama u DF. Prvo je uspio da baci špicu između Nove srpske demokratije i crkve i Matice srpske, a onda je opet napao mandatara i vladare iz sijenke. U odbranu crkve je istupio gradonačelnik Berana Šćekić, a onda se i NOVA ogradila od Medojevićevih izjava.

Crno na Bijelo (ni)je URA?

Nakon što je, Nikola Terzić, zbog pritiska javnosti povukao kandidaturu za ministra unutrašnjih poslova najviše zbog bliskih odnosa sa URA, funkcioner te partije, Miloš Konatar, se obratio javnosti, obećavajući beskompromisnu borbu protiv partijskog zapošljavanja.

Bilo bi dobro da su to uradili i u Budvi, gdje je URA, dok je DF nije šutnuo iz vlasti, poštovala te principe, zapošljavajući familije lokalnih funkcionera i funkcionere iz drugih gradova. Onda bi upozorenje profesora Blažića da se jedna partitokratija mijenja drugom zvučalo manje prijeteće.

CIVIS, koji je dio platforme Crno na Bijelo, istupio je prvo put samostalno, šaljući ozbiljnu prijetnju mandataru. Ova prijetnja ima dodatnu težinu jer je izgovara doktor Srđan Pavićević, lider te platforme, koji je ujedno i poslanik od kog zavisi većina u parlamentu.

Reakcije

Komesar Varhelji je prvi put jasno i direktno pozvao na istragu oko napada na manjine tokom proslava pobjede na izborima od strane pristalica nove vlasti. Hrvatski novinar Vlado Vurušić, koji je odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, postavlja odlično pitanje vezano za popis stanovništva u Crnoj Gori, i konstatuje ono o čemu neki od nas upozoravaju već dvije godine – popis su još jedni izbori.

Pročitajte ovo otvoreno pismo Maje Miličković, profesorice italijanskog jezika mandataru. Tiče se njegovih izbora za ministre i ministarke i predstavlja odličan primjer ideološkog buđenja lijeve građanske svijeti.

Ako stignete pogledajte panel o Balkanu koji je organizovan na Hariman Institutu Kolumbija Univerziteta, na kom sam i ja govorio. Cijeli razgovor na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

Hvala vam na pažnji. Do sjutrašnjeg čitanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

Ne damo crnogorske svetinje Crnogorcima . Fašizam na djelu . Ovo vam je moto nove vlade .

mrkela
Gost
mrkela

Četiri ministarstva četnikuši . Ovako se ni jedan okupator nije ponašao prema crnoj Gori i tako je ponižavao .

Lela
Gost
Lela

Hvala Filipovicu na divnom pisanju.

Smile
Gost
Smile

Odlican panel ! Za mene najvece iznenadjenje cutanje Evrope o masovnom naoruzanju Srbije! Region je s pravom zabrinut zbog toga, zabrinut je i zbog nepotpunih i netacnih izvjestaja komesara za Zapadni Balkan koji vidno favorizuju Srbiju i dovode do destabilizacije regiona! Da li se to Milisevic ponavlja!???

Olivera
Gost
Olivera

Od ovoliko stranaka na vlasti a znamo ih kao vjecitu opoziciju bice tesko formirati normalnu vladu jer njihove ideje nisu normalne za sve gradjane. Ipak mislim da bi lakse i vise zaradili kao opozicija.

Branka
Gost
Branka

Hvala Ljubo. Sve je jasno onima koji žele da vide i da shvate. Slučajnosti ne postoje.

Send this to a friend