Politika Srijeda 03.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Medo ukrao šou

Mandatar je juče pročitao ekspoze pred poslanicima, ali time nije počela rasprava u parlamentu. Preduhitrio ga je Medojević sa zahtjevom da se izmjeni tekst ekspozea. Predsjednik parlamenta je shvatio ovaj predlog neozbiljnim i odbio ga je. Poslije dugog čitanja ekspozea uslijedila je rasprava u kojoj novoformirana opozicija nije mogla da stigne na red da kritikuje i da se ogradi od nove vlade, od onih koji će je politički podržati.

Iz PzP su rekli da će podržati vladu iako je Medojević intervencijom na početku unio malo nepovjerenja među onima koji željno iščekuju da se formira nova vlada.

Izlaganju mandatara prisustvovao je i predsjednik države Milo Đukanović, koji je nakon izlaganja kratko osvrnuo na njegove nelogičnosti. I bio je u pravu, iako nova vlada plasira narativ o prvoj demokratskoj vladi, treba da se osvrnu i da pitaju neke koalicione i partijske kolege što su onda učestvovali u  brojnim nedemokratskim vladama. Na primjer, Abazović može da pita predsjednika savjeta njegove partije, Žarka Rakčevića kako to da je vršio istu funkciju kao i on u jednoj od  ranijih “nedemokratskih vlada”. Rakčević je bio zamjenik premijera ranih 2000-ih kao tadašnji predsjednik SDP.

Fotografije iz Bijelog salona

Kandidati za ministre pomno prate izlaganje iz Bijelog salona Skupštine, odakle se tvitom javio i Dritan Abazović (na slici pored buduće ministarke Vesne Bratić u plavoj masci) i poručio “Krećemo”. U šta to kreću ostaje da vidimo.

Manje vidljiva Bratić

Na RCTG-u je gostovao pokazni crnogorski nacionalista URA Filip Adžić, koji je izjavio da je URA predlagala da se Vesna Bratić ne smjenjuje, nego da se stavi na neku “manje vidljiviju funkciju”. Mladi Adžić se uči političkim forama, ali još nije naučio da sa javnošću ne dijeli strategije kojom ta ista javnost treba da se obmane. Prokomentarisao sam ovo na fejsbuku, a kolege iz CDM-a su objavile i na portalu.

Reakcije opozicije

Dosta pažnje je izazvalo izlaganje poslanika DPS-a Jevta Erakovića, koji je odreagovao na to što je mandatar u ekspozeu iznio stav da DPS ostavlja novoj vladi “sprženu zemlju”.

SDP se malo aktivirao pred kongres. Prvo su u delegaciju EU odnijeli Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, a prilično vokalan tokom jučerašnje rasprave u parlamentu bio je i njihov poslanik u parlamentu, Raško Konjević. Dobro je da se opozicija budi, samo da se ne okrene međusobnim ratovanjima, kako je to činjela dosadašnja.

Preporuke

Interesantan osvrt na biografiju i stavove ministra pravde, Vladimira Leposavića, iznio je Darko Šuković u svojoj kolumni za Antenu M.

Veoma interesantno istraživanje o povjerenju u pravosuđe i u pravosuđu uradili su u Građanskoj alijansi. Možete ga pogledati i pročitati ovdje.

Toliko za danas. Ne trošite previše vremena na gledanje skupštine danas. Prepričaćemo vam sjutra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Olivera
Gost
Olivera

Mislim da je propusten najvazniji momenat za jucerasnji dan, a to je PKSCG i njihov performans ispred zgrade Vlade #nijemojavlada.

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Najsnazniji je utisak to sto su ekspoze i mandatar potpuno “razmontirani”. Sta god ko rekao posle jucerasnjih izlaganja, a narocito sjaunog govora dr Erakovica, pa i Rakocevica, Popovica … – potpuno je nebitno. Bice to samo puko koprcanje.

Interesantno
Gost
Interesantno

Interesantno, mandatara I novu Vladu kritikuju dps I front zajedno, a daju mu iskrenu podrsku demokrate I ura. Sta nam to govori. Front kritikuje mandatara sto je preblag nece kako oni traze da zabrani I hapsi dps. A dps umjesto da podrzi mandatara koji je jedan blag I pomiriteljski covjek oni ga na svoju stetu u korist fronta kritikuju, umjesto… Više »

Farfala
Gost
Farfala

Gospodine Filipovicu, propustili ste jedan vazan momenat …..a koji su mahom svi “poziocionari” iznijeli, a to je da nece biti taster poslanici. To unosi zabunu, jer ako svi glasaju za novu vladu, a pride se ni u minimalnom procentu ne slazu sa organizacijom i sastavom, onda su valjda tasteri!? Dodatno, bore se za gradjansko demokratko, drustvo jednkosti, a nidje manjina,… Više »

Branka
Gost
Branka

Nijesam gledala ni juče jer je moje vrijeme meni dragocjeno i ne trošim ga na rijeliti programe. Na sve ovo što se dešavalo juče i danas će i u budućnosti mogu samo napisati #nijemojavlada.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

#nijemojavlada

Send this to a friend