Politika Ponedjeljak, 25.10.2021.

Deset do Osam – Blamiranje u Njujorku

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Prva preporuka je da odmah pročitate svježu Nikolaidisovu kolumnu “Zemlja je ravna, vakcina je čip a vlada je demokratska

Drugo je poziv da nam se pridružite u Viber Zajednici “10 do 8” u kojoj ćete na najbrži način biti informisani o najnovijim vijestima. Klikom na ovaj link automatski postajete član zajednice.

Blamiranje u Njujorku

Da je bilo ko drugi išao u Njujork ova posljednja posjeta ili posjete Abazovića, Spajića i ostalih bi bila koliko-toliko uspješna. Sastali su se sa  predstavnicima američke administracije, stigli su i do Njujorka, gdje je Abazovića primio i Gutijereš, a Spajić je bio u Goldman Saksu. Ministarka Srzentić se fotografisala i sa Džen Psaki, pres sekretarom američkog predsjednika. Ipak, ono što je tamo rečeno ili urađeno, nije dalo nikakav novi kvalitet u Crnoj Gori za sada. Nema nikakvih konkretnih informacija i rješenja. Tresla se gora, rodio se miš. Doživjeli su i blamažu u Njujorku kada ih je jedan od pripadnika naše dijaspore ponizio.

Front ih je sačekao zbog toga što su ćutali na “Rastoderove uvrede srpskom narodu”, a najžešće kritike njihovog puta ne dolaze sa strane opozicije, nego upravo od njihovih koalicionih partnera iz Fronta koji ismijavaju njihovu posjetu, činjenicom da se nisu susreli ni sa jednim visokim američkim političarem.

Nastavak agonije

Abazović nam je rekao da je on i dalje, nakon sastanaka u SAD, za nastavak ove agonije koju zovemo “ekspertska vlada”. Danas ga na Skupštini čeka prženje oko stanja u bezbjednosnom sektoru, koje svima djeluje haotično i kao da čeka da pukne. Front obilježava šest godina od protesta 2015. kada je policija prekoračila svoja ovlašćenja, šaljući poruku što će se desiti ako ih Abazović prevari i ode sa DPS. Demokrate ih isto kritikuju za učinak, posebno u borbi protiv korupcije. Dok vlada postavlja nekvalifikovane ljude za pregovarače, i onda se pravda što su fanovi DPS, opozicija i Evropska komisija upozoravaju da se oko Tužilačkog savjeta mora postići širi konsenzus.

Nevladin sektor je sve glasniji u kritici ove vlade, a dio medija i aktivista bliskih Uri, takođe se osmjelio da žestoko kritikuje ovu vladu i poziva na njenu smjenu.

Kad vojska smjenjuje policiju

Kada ministarka vojna ima toliko moći da preslišava policiju i traži smjenu njenih vođa, onda imamo ozbiljno poremećen balans u sistemu odbrane. Umjesto civilne kontrole vojske, imamo obratnu situaciju. Potpuni javašluk u sistemu odbrane ne nailazi na kritiku premijera, koji, naprotiv, potpuno podržava ministarku Injac.

Tim snova na Cetinju

Vesna Bratić i Vladimir Božović su članovi Senata prijestonice i u petak će prisustvovati redovnoj sjednici tog tijela. To je to. To je vijest.

Astronomske cijene goriva

Od danas će cijene goriva biti još skuplje. Ministarstva prebacuju odgovornost za to ko bi mogao građanima olakšati, a ministar se hvali kako će povećanjem plata pokriti troškove građana izazvane cijenama goriva (valjda nije čuo za inflaciju). Zamišljam što bi činjeli da štampamo svoj novac.

Namještanje poslova crkvenim ktitorima

Zamišljam heroja uličnih protesta Odupri se, Miloša Krivokapića, kojega je URA uhljebila u UO CEDIS-a koji može da se pohvali kako je ćirilizovan logo, i sad kako čujemo namještaju tendere Vojinu Lazareviću. Mora da je pomogao u pisanju ovog reagovanja.

Touché Dragice Sekulić

Dok su se iz MKI i EPCG spremali da preslišavaju bivšu ministarku ekonomije za učinjeno, ona je državnog sekretara u MKI Marka Perunovića satjerala u ćošak iznijevši činjenicu da je sekretar u sukobu interesa, jer krši zakon time što u javnom preduzeću ostvaruje prihod kao konsultant. Zamislite gdje je sebe dovela ova vlada kada ih preslišavaju ministri vlade kojima su prijetili spiskovima i hapšenjima i slično.

Toliko za danas. Čitamo se opet sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fandjo
Gost
Fandjo

Pa sreli su se i sa Eskobarom(predstavnikom za Balkan) kojeg si citirao kad ti odgovaralo

Morpheus
Gost
Morpheus

Krivokapic se sreo sa Merkele, Borisom Dzonso na om i Makronom…podjesti nas Ljubo je li iko od te 3jke ikada primio Djukanovica??

Krivi
Gost
Krivi

Krivi se sreo s Makronom “s nogu” na 2 minuta dok je Makron bio u prolazu.A sastanak sa Merkel je bio u Tirani a Krivog su prethodno vratili sa granice jer nije imao PCR test.

Aco
Gost
Aco

Ljubo, da te nema trebalo bi te izmisliti. Zadovoljstvo je svako jutro pročitati tvoj osvrt.

Olly
Gost
Olly

Kakvo prženje. Najgora vlada u istoriji to i zaslužuje 🙂

Send this to a friend