Politika Ponedljeljak, 08.03.2021.

Deset do Osam – Gaf za Gafom

Čitate kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Neodgovornost i licemjerstvo vlastodržaca

Samo par dana nakon izvođenja vojske na ulice i pooštravanja mjera, premijer i ministri su se uputili u Trebinje da prisustvuju masovnom okupljanju povodom preminulog vladike Atanasija. Na snimcima se vide ministri i premijer kako skidaju masku i čekaju u redu da poljube ikonu i kovčeg sa ostacima preminulog crkvenog velikodostojnika. Ministar Spajić, kao jedan od članova delegacije, napao je kritičare rekavši da pojedincima koji ga kritikuju nije problem nepoštovanje mjera nego religioznost članova vlade. Ovim komentarom je isprovocirao žestoku reakciju na društvenim mrežama gdje su ga korisnici i dojučerašnji simpatizeri optužili da se krije iza religije i da su njegovi postupci licemjerni.

Za nepoštovanje mjera optužena je i URA čiji visoki funkcioneri dolaze iz različitih djelova Crne Gore, posjećuju ljude u kućama ne poštujući distancu i ne noseći maske. Na fotografiji u ovom članku možete vidjeti Dritana Abazovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Tatjanu Bečanović kako ne poštuju mjere. U isto vrijeme Adžić na fejsbuku proziva za neodgovornost kolege iz vlade koji su bili na sahrani u Trebinju. Licemjerje na kvadrat.

Nikšić

Tenzije u Nikšiću ne jenjavaju. Juče je organizovana tzv. auto-litija na čelu sa rashodovanim vojnim Tamićem na kojem su se vijorile trobojke svih vrsta. Osim prizivanja vojske, koaliciju Za budućnost Nikšića podržali su i veterani ratova iz devedesetih,  Tako je zalutala i jedna holandska, što je izazvalo spontanu reakciju na društvenim mrežama. Na tviteru korisnici masovno kače fotografije holandskih gradova i holandskih istorijskih ličnosti i mijenjaju ih crnogorskim. Isto tako, vikipedija stranica o Kralju Nikoli na srpskom je izmijenjena i tamo je nazvan holandskim vladarom.

Ipak, i pored komične reakcije, provokacije se nastavljaju. Kamenovana je kolona automobila koja je prolazila ispred kuće predsjednika Mila Đukanovića. Prije toga je došlo do čarki sa podržavaocima DPS koji su se tu našli. Pozivaju se ljudi da opet krenu sa masovnim iscrtavanjima trobojki po Crnoj Gori.

Hrvatski Jutarnji List osvrnuo se na činjenicu da srpski mediji pokrivaju kampanju u Nikšiću kao da je riječ o izborima u Srbiji.

Interesantan fenomen da aktivisti i podržavaoci Ure širom Crne Gore pozivaju da se ne glasa Ura ovaj put u Nikšiću nego Demokrate, dovoljno govori o čudnim kretanjima u okviru opozicije. Podsjećamo da je Demokrate indirektno podržao i premijer Krivokapić, čija je nezvanična lista “Ne damo Nikšić” sa Demokratama u koaliciji.

Urina talasanja

Ura se davi u svojim nedosljednostima bukvalno na dnevnom nivou. Prvo su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti jednog člana izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su izglasali. Nakon što je ovo izazvalo žestoku reakciju partnera i nakon što su premijerovi bliski saradnici preko svojih fejsbuk kanala priprijetili otkrivanjem nekih kompromata o Abazoviću, i nakon što je Leposavić rekao da je zakon završena priča, i Ura je povukla ručnu i Abazović je rekao da je zakon za njega završena priča.

Oslobođeno “Morsko Dobro”

Blizak saradnik Bata Carevića i njegov Grbljanin Mladen Mikijelj imenovan je za direktora Morskog Dobra. Osim njega i u Upravni odbor je imenovano nekoliko Carevićevih bliskih saradnika i rođaka. Ura je progutala ovo veoma teško jer je njen potpredsjednik u Budvi, nekadašnji partner DPS-a i savjetnik DPSovih gradonačelnika Budve, Blažo Rađenović, imenovan za predsjednika UO.

Imenovanje Mikijelja je dočekano sa skepsom i kritikom od strane MANS-a koji je reagovao saopštenjem u kom je navedeno da je “Vlada Crne Gore još jednom dozvolila kompromise između politike i struke koji su do sada uvijek rezultirali štetom po javni interes”. MANS Mikijelju zamjera učešće u spornim građevinskim radovima u Budvi kojima Carevićeva firma dobija milionski profit a koji su upravo omogućeni Mikijeljovim vođenjem investicija u budvanskoj opštini.

Smjene u bezbjednosnom sektoru

Predlog da se Dejan Vukšić, vršilac dužnosti ANB-a, imenuje za direktora tajne policije navodno je u četvrtak neobjašnjivo skinut sa dnevnog reda sjednice Vlade, pisale su u subotu Dnevne novine. U skoro identično vrijeme stigla je vijest da će i načelnik vojne službe bezbjednosti Aleksandar Šaranović, podnijeti ostavku. Ipak, nije bilo zvanične potvrde ove informacije.

Biće interesantno posmatrati ovaj rasplet posebno iz perspektive da su oba ova imenovanja zdušno podržana od Ure, a da se na njih nezvanično sa skepsom gledalo od strane Zapadnih partnera.

Premijer i Kosovo

Nakon što je Abazović kosovksim medijima rekao da je premijer Krivokapić protokolarno čestitao, nezvanično mi je rečeno u kosovskoj vladi da je u pitanju laž. Krivokapić se i sam indirektno branio od ove Abazovićeve dezinformacije tako što je u intervjuu beogradskom Blicu, u kom je rekao da je on odlučivao o priznaju Kosova kada se o tome u Crnoj Gori odlučivalo, da nikad to ne bi uradio. Na poruku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da on ne bi priznao Kosovo, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da smo svjedoci da predsjednik Vlade svako malo mijenja svoje stavove te da je degutantno išta i komentarisati.

Toliko za danas. Sjutra se čitamo u isto vrijeme.

 

 

Send this to a friend