Politika Ponedjeljak, 29.03.2021.

Deset do Osam – Negator Genocida

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pogledajte koji su vam naslovi na CDM-u najviše bili interesantni prošle nedjelje.

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Negator Genocida

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić, pokrenuo je svojom izjavom o genocidu u Srebrenici talas osuda u regionu i šire. Leposavić je na pitanja poslanika DPS-a rekao da on nema što da prizna ili ne prizna genocidom, ako o tome nema informacija. Iako je u toku izlaganja pokazao da ima dovoljno znanja o slučaju i iako je objasnio zašto ga indirektno ne smatra genocidom. U izlaganju se dotakao i legitimiteta tribunala za jugoslovenske ratne zločine u Hagu, koji je po njegovom mišljenju odavno izgubljen.

Leposavićeva izjava je u početku relativizovana od njegovih kolega, ali ubrzo nakon što je dobila regionalnu dimenziju, i žestoke reakcije o kojima su pisale kolege Aleksandra Obradović i Miraš Dušević, stiglo je i povlačenje podrške Leposaviću od kolega u samoj Uri. Interesantno je da je istoričar profesor Šerbo Rastoder na fejsbuku potvrdio da u Uri ima ljudi poput Rahmana Morine i dodao Sejda Barjamovića, i na taj način donekle i pokazao da u toj partiji postoje ozbiljne napukline kada je u pitanju odnos prema ovoj vlasti.

Ubrzo su Leposaviću stigli mnogi šamari spolja. Njegove izjave se dotakao Roman Jakič, ali su juče reagovali iz američke ambasade i ambasadori Ujedinjenog kraljevstva u Podgorici i Sarajevu.

Krivokapić ne crkvin već Dritanov kadar

Vicepremijer Dritan Abazović više ne uspijeva da zabavi masu svojim flambojantnim nastupima u skupštini, ali mu se treba odati priznanje za hrabrost što je na sebe preuzeo odgovornost za to što je Zdravko Krivokapić danas premijer Crne Gore.

Dok čekamo zadnji momenat da se izglasa budžet i dok čekamo još jednu odluku o privremenom finansiranju, pogledajmo ovaj kolaž premijerovih javnih nastupa ne gubeći iz vida situaciju u zdravstvu i ekonomiji i činjenici da smo na pragu turističke predsezone.

Genijalan HR nove većine

Više smo oguglali na genijalna kadrovska “ekspertska” rješenja po dubini, poput Marine Jočić u Nacionalnim parkovima, ali imenovanje Milana Kneževića u Savjet za NATO i Vesne Bratić i Vladimira Božovića u Senat Prijestonice Cetinje su zbilja bravure paradoksa nove vlasti. I ne zaboravite da sve to aminuje “građanski” pokret URA. Ovo sa senatom prijestonice je i svojevrsna provokacija.

Auto kolone

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je danas u parlamentu da bi volio da se prestane sa svim auto-kolonama. Podsjetiću da je ministar Sekulović dok je bio analitičar i aktivista bio veoma blagonaklon prema litijama i auto-litijama. Zbog ovakvih duplih aršina vlade nastavljaju se patriotske auto kolone koje su organizovale u više crnogorskih gradova.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

 

 

Send this to a friend