Politika Četvrtak, 18.02.2021.

Deset do Osam – Poniženje

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro! Pridružite nam se na vajberu klikom na ovaj link.

Vakcine za uticaj

Nakon prekjučerašnje intervencije Andrije Mandića, prvi kontingent od 2000 ruskih vakcina, kao pomoć Crnoj Gori, stigao je avionom Vlade Srbije i uručen je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću od strane srpske premijerke, Ane Brnabić. Premijer je u tvitu opet obmanjivao javnosti propuštajući da pomene da je vakcinacija mogla otpočeti prije skoro mjesec dana, da se nekim drugim donacijama nije gledalo u zube.

Nešto slično je i procjena predsjednika Mila Đukanovića, koji je rekao da je vlada prihvatila ranije ponuđene donacije, da bi vakcinacija mogla otpočeti još 24. januara.

Kolika je licemjernost vlade u odnosu na donacije, a posebno Dritana Abazovića i Jelene Borovinić Bojović, pokazuje analiza njihovih ranijih izjava i postupaka, i rekao bih obmanjivanja javnosti, a koju je uradio kolega Miraš Dušević.

Partije na vlasti se zahvaljuju i nekritički gledaju na donaciju Vučića, kao u slučaju Milana Kneževića, koji kaže da je ovo dokaz neraskidivih bratskih veza, ili Vladimira Jokovića, koji je pomenuo da je ovo simbol toga da će Srbija i Crna Gora biti uvijek tu jedna za drugu. U to vrijeme, partije u opoziciji kritički gledaju na ovu donaciju, i na sam čin donošenja vakcina avionom srpske vlade. Premijer sa ministarkom i saradnicima u redu, snishodljiv govor, kampanja ponižavanja Crne Gore koja je pratila donaciju, značajno su je kompromitovali u očima dijela crnogorske javnosti.

DPS je reagovao u vezi sa donacijama i generalnom stanju u zdravstvu ističući da ovakvim postupcima vlada ruši ugled države.

Nelogičnosti u obraćanju ministarke JBB, pomenuli su iz Socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije, koji kažu da je Borovinić obmanula javnost u vezi sa procesom obezbjeđivanja vakcina.

Građanska inicijativa 21. maj oglasila se saopštenjem iza kojeg stoje Rade Bojović, Ilija Vujošević, Miodrag Miko Živković i Branko Lukovac, koji u  ovom potezu Vlade Srbije vide Vučićeve političke motive.

Epidemiološka situacija i odgovor vlade

Mjere na primorju su izgleda dale rezultate i broj novozaraženih u Budvi se na primjer značajno smanjio. Ipak, vlada je sa istima prilično odocnila. Juče je odlučeno da se mjere prošire na još gradova u zemlji. Vlada je takođe agresivno odgovorila na kritiku predsjednika Đukanovića, svaljivanjem svega na bivšu garnituru. IJZCG je danas održao konferenciju za štampu na kojoj se pojavila i svježe uhljebljena Nevenka Ćirović Bošković, koja je skandalozno moderirala KZŠ. Kako je to izgledalo i koje su mjere donesene možete pogledati ovdje.

Koliko je dramatična situacija u Crnoj Gori potvrđuje upozorenje Stejt dipartmenta svojim građanima da ne planiraju da putuju u Crnu Goru.

Prekretnica za Demokrate i URA

Dok se premijer na tviteru juče pravdao zašto je povukao svoju podršku tužilačkim zakonima, iz DF-a su mu poručili da neće glasati ni za šta pa ni za budžet dok se “zakoni o tužilaštvu” ne stave na dnevni red skupštine. Što sve ovo može da znači komentarisao sam za CDM u ovom tekstu. Oko ovih posljednjih dešavanja na RTCG je gostovao Tonino Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Reagovali su i pozdravili ovu odluku, ali ne bez kritike i podsmjeha iz Bošnjačke stranke, DPS-a, SD-a i SDP-a.

Čestitke Kosovu

Premijer i predsjednik skupštine su izbjegli da čestitaju javno Kosovu Dan nezavisnosti, pa je u njihovo to ime odradio Dritan Abazović. U veoma hladnom saopštenju, koje nije pratila pompa kao čestitku Srbiji od prije dva dana, kratko se osvrnuo na dobrosusjedske odnose u par otrcanih fraza. Mogao se ugledati na Džoa Bajdena koji je ovako pisao kosovskim institucijama. Koliko i što o Kosovarima misle oni koji podržavaju ovakvu vlast, rečeno je i kamenovanjem kosovskog autobusa sinoć u Beranama. Mora da je opet UDBA.

Na ignorisanje praznika Kosova, reagovao je Nik Đeljošaj u Tuzima isticanjem kosovske i albanske zastave na video bimu.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neo
Gost
Neo

Kad su brojali i stigli do 1918te rekli su
dobro je to 😂😂😂

Betoven
Gost
Betoven

Cirovicka od ministarke do portparola!😂

Mijo
Gost
Mijo

Ovo je najveće poniženje Crne Gore

Mara saSmokovca
Gost
Mara saSmokovca

Tako je Ljubo, PONIŽENJE, 2000vakcina,to vam dođe kao ono nekad 27.(ili koja već) izborna jedinica.Skinuli su gaće do koljena,još samo da se nagu.e

J.j.j
Gost
J.j.j

Bljak bljak pi

Bata Cucka
Gost
Bata Cucka

A što ovaj paket vakcina ne staviše na jedno sjedište pored Brnabićke pa za Podgoricu nego avion specijalan od Vlade Srbije da donese tu šaku jada. A dočekali su Brnabićku u red kao za saučešće, kako je i red prvi je primio Rukoljub uz zagrljaj i poljubac a onda redom . Govor na saučešću nikakav, valjda zbog uzbudjenja šti je… Više »

Send this to a friend