Politika Utorak, 30.03.2021.

Deset do Osam – Vlada Kontinuiteta

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Vlada Kontinuiteta

Ovo je vlada kontinuiteta, ali sa vladama Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. Moralno i ideološki. To je sada već svima jasno valjda. Juče nakon što su stali iza Leposavićeve izjave kolektivno, tako o njima misli cijeli svijet. Ređaju se reakcije. Reagovali su i iz ambasade Holandije, a oni rijetko reaguju. Reagovali su jer je za njih pitanje genocida u Srebrenici posebno bolno pitanje. Reagovao je i ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber, koji je rekao da ga brine pravac u kom se Crne Gora Kreće. Reagovali su i iz ambasade Bugarske. Vrlo su eksplicitno reagovali i iz Evropske Unije. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, napisala je na tviteru da Evropska unija “odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici”. Kolektivna reakcija vlade je takođe bila relativizatorska. Oni kao da žele da kažu da ne priznaju ali poštuju rezoluciju crnogorskog parlamenta 2009. Oni kao da žale kada kažu da “ne mogu mijenjati odluke sudova” u svom saopštenju. Na kraju govore da “ne mogu neki narodi biti genocidni, a neki sveti”, kao da je to ikad iko igdje rekao. Podsjetimo se za istoriju ko su članovi vlade koji su stali iza ovog saopštenja.

Ministar , Vladimir Leposavić koji je sve ovo izazvao, a u stvari pokazao svijetu ideološku suštinu ove vlade, oglasio se i sam. Rekao je da on nije negirao genocid, ali je u saopštenju nastavio da obesmišljava presudu suda u Hagu, govoreći da su se u tom sudu presude donosile na osnovu “epske poezije pisca iz 19. vijeka”. Dotakao se i Haškog tribunala kao institucije koja “nije uspjela “da stvori uslove za pomirenje naroda”.

Opozicija je tražila smjenu Leposavića, a CIVIS, koji sa Urom čini koaliciju Crno na Bijelo, je upozorio da ako se nastavi sa ovakvim ponašanjem, mogu uskratiti podršku vlati. Poslanica Božena Jelušić, je otvorila vrata rekonstrukciji vlade, u kojoj po njenom mišljenju ne treba više da bude Vladimira Leposavića. U isto vrijeme dok njen šef Dritan Abazović aminuje gorepomenuto sramotno saopštenje. I iz CGO su bili eksplicitni u tome da Leposavić treba da ide.

Boro Kontić je napisao odličan tekst u kome se dotiče razloga zašto neko kao Vladimir Leposavić izjavljuje nešto ovako skandalozno. Topla preporuka.

Bratić u skupštini

Da nam nije bilo dovoljno Leposavićevog skandala u skupštini, i da je potrebno dvoje za tango, dokazala je i ministarka Vesna Bratić, koja je podigla buru svojim odbijanjem da odgovori na pitanje o genocidu u Srebrenici, kao da i jasno saopšti stav o crnogorskom jeziku, državi i narodu, čije je postojanje negirala ne tako davno. Na to je između ostalih podsjetio poslanik Damir Šehović, kojeg je zamijenila na mjestu ministra prosvjete. Reagovali su i iz Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, zbog omalovažavanja od strane ministarke u parlamentu.

Seksistički ispad

Dok je ministarka Bratić namigivala predsjedniku parlamenta, on se u par momenata nepristojno obraćao poslanici Draginji Vuksanović Stanković, mensplejnujući joj kako treba da se ponaša, govoreći joj da joj “ne stoji kada se nervira”. Ovu njegovu seksističku opasku je njegova partija istakla kao hajlajt na svojoj fejsbuk stranici. Nakon velikog broja osuda od strane partija i civilnog sektora, Aleksa Bečić se izvinio ali su njegove partijske kolege sa zvaničnih profila partije nastavile hajku na Vuksanović Stanković, i nastavile sa relativizacijom izgovorenog.

Razgovor sa crnogorskim episkopom Borisom

Moj dugo planirani i pripremani razgovor sa vladikom Borisom izazvao je brojne reakcije: U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nema mržnje ni prema kome, a pogotovu ne prema srpskom narodu. To što mi možda ponekad govorimo o grjehovima koje čini SPC prema nama i ukazujemo na koji se način odnose neki navodni “vjernici” SPC prema Crnoj Gori i CPC nije i ne može biti mržnja, rekao je u intervjuu CdM-u vladika CPC Boris Bojović. On pojašnjava da je sa vladikom SPC Kirilom “samo krvno blizu” – njihovi đedovi su rođena braća, dok su on i Kirilo pripadnici dva naroda. O tome kako se vladika Boris odlučio za sveštenički poziv,  ima li lijeka za trenutno stanje u Crnoj Gori, zašto vlada mišljenje da CPC podržavaju ateisti pročitajte ovdje.

Budžetski pješčani sat

Branislav Radulović, univerzitetski profesor i predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore podsjetio nas je što znači kašnjenje donošenja budžeta u odličnoj hronologiji budžetskih kako ih on zove antisistemskih koraka, koristeći metaforu zakopčavanja košulje, pri kom se pravi greška već sa prvim dugmetom. Kako jedan pravnik, gleda na grbo rođeno budžetsko planiranje, možete pročitati ovdje.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miroslav
Gost
Miroslav

Autor teksta nije objektivan

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Je li ko primjetio da se junaci iz DF-a ne glaskaju ovih dana?

Send this to a friend