Politika Utorak, 02.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Nova vlada na prvom skupštinskom testu

Mandatar Zdravko Krivokapić danas izlaže svoj ekspoze i stavlja pred poslanike u Skupštini Crne Gore sastav svoje vlade. Nakon rasprave za koju je najavljeno da će trajati par dana, gospodin Krivokapić će postati crnogorski premijer. Prvi od uvođenja višestranačja koji ne dolazi iz redova DPS-a. Prošli smo bezbroj puta sve mane nove vlasti, a paradoksalno DPS nije stizao na red da se ljudski osvrne na njih, upravo od onih koji će sjutra dići ruku za nju.

Sa mikro-članovima koalicije Demosom i Radničkom partijom, sve partije nove većine donijele su zvanične odluke na stranačkim organima, i izvjesno je da danas neće biti iznenađenja. Ali, pošto je ova vlada puna iznenađenja, bolje da ipak sačekamo.

Moj komentar o budućnosti vlade za jutarnji program RTCG možete pogledati ovdje,

Diplomatska kriza

Srpski analitičari su za televiziju Nova komentarisali situaciju oko srpskog ambasadora u Crnoj Gori, i konstatovali da se radi o režiranom igrokazu. Boško Jakšić je mišljenja da je postojala namjera od Božovića, ili od njemu pretpostavljenih da se izazove incidentna situacija. Sličnog mišljenja je bio i novinar Jakša Šćekić.

Draško Đuranović je dao komentar u Pobjedi gdje je Varheljijevo ponašanje povezao sa dobrim odnosima i zajedničkim projektima vlasti u Srbiji i Mađarskoj.

Na tviteru se javio novopečeni tviteraš Milan Knežević, gdje je čestitao 1. decembar “Dan ujedinjenja” i pozvao ministra Darmanovića da i njega protjera. Izgleda da je Knežević sebe samoproglasio za zvaničnog zastupnika interesa Srbije u CG. Čudno, ne bismo nikad rekli.

Interesantne su reakcije i bivšeg crnogorskog šefa diplomatije, Branka Lukovca, koji je komentarisao i Varheljijevu reakciju, kao i stavove srpske premijerke Ane Brnabić. I predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, konstatovao je da je komesar EU napravio grešku izjadnačavajući žrtvu i onoga ko vrši nasilje.

I visoki funkcioner Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) komentarisao je situaciju u Crnoj Gori za Glas Amerike, ističući da će odnosi Crne Gore i Srbije nakon formiranja nove vlade biti značajno bolji, ali je podcrtao važnost da Srbija shvati da ne treba da koristi priliku da sada pokuša da ugrozi suverenitet Crne Gore.

Podgoričke brige

Dizajnersko rješenje rekonstrukcije podgoričkog Trga nezavisnosti izazvalo je snažnu reakciju dijela javnosti u Podgorici, pa su mnogi aktivisti krenuli da napadaju gradsku vlast zbog ovoga. A već oko nedjelju dana na društvenim mrežama ne jenjava kampanja izvrgavanja ruglu izabranog rješenja. Veoma artikulisano obrazloženje je iz vlasti prvi dao podgorički odbornik DPS-a Stefan Ćulafić na fejsbuku, a nakon njega je agresivnije na kritike odreagovao i sam gradonačelnik, obrazlažući potrebu za redizajnom trga, navodeći detalje procesa i razloge zašto je baš to rješenje bilo izabrano od strane stručne komisije. Demokrate su u Podgorici nakon reakcija na društvenim mrežama pozvale opoziciju na okupljanje kako bi dali političku formu nezadovoljstvu. Treba podsjetiti da izbori u Podgorici treba da se organizuju sledeće godine i da ovo sve treba posmatrati kao zagrijevanje za predizbornu kampanju.

Buđenje duhova prošlosti

Kancelar kotorske biskupije Robert Tonsati, govorio je za RTCG o tome kako je doživio govor vladike Atanasija Jevtića, koji je pričajući o mitropolitu Amfilohiju, govorio vrlo ružno o katoličkoj crkvi.

Iako don Tonsati ne priča o tome, promjena političke situacije u Crnoj Gori izazvala je osjećaj povratka u ona ružna vremena devedesetih, i mnogi već dugo govore o paralelama. Nelagoda o kojoj govori don Tonsati, je emocija koju dijele mnogi u Crnoj Gori ovih dana. Juče smo pisali o istraživanju CEDEM-a i o stepenu netolerancije u društu. Kampanja mržnje prema manjinama i prema drugačijem na društvenim mrežama stvorilo je nelagodu svima onima koji nisu dio ideologije koja dominira među liderima nove vlasti.

Čitamo se i sjutra. Ugodan ostatak dana želimo.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
OnajkojiznaUrkeMorpheusSanjarNebojsa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ko je ovaj čojak.

Urke
Gost
Urke

Ljubo svako jutro isto

Morpheus
Gost
Morpheus

Filipovicu gledas li skupstinu, jos 2 dana i zbogom

Sanjar
Gost
Sanjar

Ljubo je javno dao oodrsku Divanovicu pred izbore u Bd, pa kako je onda nezavisan analiticar

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Šta znači deset do osam?

Branka
Gost
Branka

BRAVO LJUBO! #nijemojavlada. Niti će ikad biti crkveno-klerofašistička vlada moja i moje države.

Olivera
Gost
Olivera

Sklepovlada je srpska vjerska organizacija kratkog daha. Svi gradjani u jednu kolonu za gradjansku Crnu Goru.

Resilica
Gost
Resilica

A nije to netolerancija to je mentalitet krda hrabrost gomile , zadojenost crkvenim agresivnim stavovima , da su razni istorijski agresori imali ovakve crkvene poglavare i ideologiju osvojili bi i mjesec i mars a ne Crnu Goru

Send this to a friend