Politika Ponedjeljak, 28.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Toliko se toga desilo za vikend, da ne znam odakle početi. Možda na primjer sa naslovima koje ste najviše čitali na CDM-u prošle nedjelje.

Gašenje nacionalnog brenda

Nakon što je ministar za kapitalne investicije najavio gašenje Montenegro Airlines-a, doživio je neočekivano snažnu reakciju stručne javnosti, ali i emotivnu reakciju građana Crne Gore, koji su prema kompaniji u prethodne tri decenije izgradili poseban senzibilitet. Iako su botovi nove vlasti na društvenim mrežama (koristeći realne zloupotrebe), pokušali da izvrgnu cijelu kompaniju i njene zaposlene ruglu, reakcija građana je bila snažna i pozitivna. Jedan od pilota kompanije je na nebu putanjom iznad Crne Gore iscrtao srce. Oglasili su se i zaposleni.

Nakon prvih oštrih reakcija, od strane biznismena Veselina Mijača ponuđen je otkup kompanije. Vlada je to ekspresno odbila, a poslije slala nejasne poruke da se kompanija ipak ne gasi. Slučajno ili ne, Air Serbia je odmah najavila pojačavanje letova prema Crnoj Gori. Izgledaju jako koordinisano i uigrano nova vlada CG i Vučić, mora se priznati.

Kompromitovan bezbjedonosni sektor?

Nakon Kneževića u Vijeću za nacionalnu bezbjednost, novi šef ANB Vukšić je posjetio Abazovića. Sudeći po rasporedu sjeđenja, Vukšić je ovdje izgledao više kao domaćin u Dritanovoj kancelariji za razliku od ranijih gdje je Dritan navodno dijelio otkaze. Abazović je provukao da Vukšić ima njegovu i međunarodnu podršku. U čije je ime govorio – ostaje da se vidi.

Na veoma odgovornu funkciju zamjenika generalnog sekretara vlade izabrana je supruga prokremaljskog političara, lidera Prave Crne Gore, Marka Milačića. Sve bolje od boljeg

Protest protiv klerikalizacije društva

Patriotske organizacije danas organizuju protest protiv donošenja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti, rađenog pod nadzorom crkve. Zbog velikog pritiska na Cetinjanina i pripadnika CPC, Filipa Adžića, sklonili su ga u izvršnu vlast kako bi zakon lakše prošao. Adžić je zbog ovoga izvrgnut ruglu na društvenim mrežama, jer je pobjegao od odgovornosti.

Organizacije su uputile jasna pravila onima koji se budu okupljali sjutra, kako bi se epidemiološki rizik sveo na minimum, i kako bi se izbjegle provokacije. Najavljene su neke posebne kreativne akcije koje imaju cilj da upozore na puzajuću klerikalizaciju društva dominantnim položajem SPC u državi.

Ministar Sergej Sekulović trenira odlučnost, pa je najavio odlučnu reakciju policije na sjutrašnje okupljanje za koje je rekao da nije u skladu sa zakonom. Samo prije par mjeseci Sekulović je iz pozicije navodnog nezavisnog građanskog aktiviste branio organizovanje tzv. litija. Dosljedno, nema šta.

Proglas za 21.maj

Grupa crnogorskih intelektualaca, javnih ličnosti, uključujući i mene, okupilia se oko ovog proglasa. Proglas i inicijativu svakog dana podržava sve više ljudi. Riječ je o nepartijskoj, nezavisnoj inicijativi, krovnom pokretu koji treba da osnaži sve zainteresovane pojedince i grupe da uzmu učešće u borbi za očuvanje Crne Gore i njenih vrijednosti.

Carević šerifuje

Marko Bato Carević je juče organizovao upad u privatnu svojinu, populistički se obračunavajući sa projektom, koji može ili ne može da nam se sviđa, ali koji se gradi u skladu sa zakonom. Pritom podjećamo da je Carević u isto vrijeme vlasnik objekta i farme za koju postoje osnovane sumnje da je izgrađena na uzurpiranoj državnoj imovini i oko kojih se takođe najavljuju protesti i blokada Carevićevog objekta u Krimovicama.

Carevićevo ponašanje osudio je i opozicioni političar Vladimir Pavićević.

Crnogorci mali slab narod

Interesantan video isplivao sinoć. Naime, Hazbija Kalač, lider crnogorske franšize Zukorlićevog SPP, koalicioni partner Dritana Abazovića i kandidat za poslanika sa njegove liste, u jednoj je emisiji na bosanskoj televiziji izvrijeđao Crnogorce prije par godina. Taj snimak možete pogledati ovdje.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

 

3

avatar
1000
3
0
0
 
2
THUNDER BLUEmarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Corona-Virus 👑 📛 🍎🍏🌰🌰🍄🍫🏭

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

🧒 Ja se Bojim 🤭 od tebe 📛

marius
Gost
marius

Tako je Ljubo. Mnogo se toga desilo za vikend. Evo mene iz ne znam kojih razloga nitin jedan komentar ne objavise, a svi su bili kriticki usmjereni na desavanja trenutna u CG. Uvijek sam pisao ono sto mi je na srcu, uvijek za svoju CG, i nikad mrznju prema ikom ispoljio. Napisah u jednom komentaru da se vise necu oglasavat,… Više »

Send this to a friend