Politika

Hrvatski ministar odbrane: Učinićemo sve da vratimo Jadran

Povodom izjave ministra odbrane Predraga Boškovića da je školski brod Jadran crnogorski, reagovao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević. On je kazao da će učiniti sve da se Jadran vrati Hrvatskoj.

<<<Bošković: Jadran je crnogorski<<<

“Školski brod Jadran vlasništvo je Republike Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije. Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi spomenuti brod bio vraćen, a od Crne Gore očekujemo sprovođenje dogovora o sukcesiji i poštovanje međunarodnog prava. Kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, Republika Hrvatska pristala je na mogućnost zajedničkog korišćenja ŠB Jadran u svrhu školovanja kadeta obje zemlje. Međutim, matična luka ŠB Jadran može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen”, poručio je Krstičević.

<<<Nema razgovora sa Hrvatskom o Jadranu<<<

<<<Mesić: Prevlaka i Jadran mogu da čekaju<<<

<<<Vanna otkazala koncert na Jadranu<<<

Još od raspada bivše države i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod Jadran jer smatra da ima pravo nad jedrenjakom na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci Lora u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod Jadran, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom Arsenalu, ostao u posjedu Crne Gore.

No, da Hrvatska ne odustaje od zahtjeva da Jadran pređe u njeno vlasništvo pokazala je i protestna nota zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte u maju ove godine, kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Naime, Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo Jadranu i njegovoj posadi, što se , međutim nije dogodilo.

Brod je danas vezan na tivatskoj rivi Pine, gdje osim što služi za obuku i školovanje pomorskih oficira, predstavlja ukras grada ali i mjesto gdje crnogorski zvaničnici organizuju prijeme za visoke goste.

S.Đ.

225 Komentara na "Hrvatski ministar odbrane: Učinićemo sve da vratimo Jadran"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend